JOGG nieuwsbrief november 2011
Geachte relatie,

Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief Jongeren Op Gezond Gewicht, editie november 2011. In deze nieuwsbrief kunt u onder andere lezen over het laatste nieuws uit de JOGG-gemeenten en het Convenant Gezond Gewicht.

Veel leesplezier!

Het JOGG-team: Daphne Ketelaars, Matthijs van Kampen, Hilda Akkermans

JOGG groeit verder!
De Drentse gemeenten Tynaarlo en Borger-Odoorn maken samen met Breda, IJsselstein, Delft en Leiden deel uit van de tweede lichting gemeenten die de JOGG-aanpak omarmen om hun jongeren een gezonde toekomst te geven. Samen met de eerste lichting bestaande uit Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Veghel, en de nieuwste gemeente Meppel, zijn er 13 officiële JOGG–gemeenten enthousiast met het programma aan de slag.
Nieuws uit JOGG-gemeenten
JOGG-IJsselstein van start
Op 14 oktober 2011 is JOGG in IJsselstein van start gegaan. Kinderen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de wijk Zenderpark dansten vol enthousiasme de JOGG-move. Vervolgens gingen ze tijdens de ‘JOGG-leefstijlcompetitie’ met elkaar de strijd aan. Basisschool De Ark is er met de hoofdprijs vandoor gegaan. Conclusie: gezond eten is lekker en bewegen is cool!JOGG-actieweek in Breda
In de JOGG-actieweek van 16 t/m 20 oktober vonden er in de wijk Heuvel allerlei activiteiten plaats om op een gezellige en ontspannen manier bezig te zijn met gezond leven. Zo konden kinderen van Basisschool de Piramide een kijkje nemen in de supermarkt en waren er smaaklessen op school. Ook werd er heerlijke tomatensoep gekookt en konden kinderen ‘Shakefietsen’: door te fietsen stroom opwekken voor het maken van een verse fruitshake. Voor de ouders was er een thema-avond ‘Gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’. Natuurlijk waren er ook allerlei sportieve activiteiten, zoals voetballen, streetdance en hiphop!

JOGG-Zwolle: Aan de slag voor speelnatuur in Diezerpoort
Kinderen en ouders gaan in Diezerpoort aan de slag voor speelnatuur. Kinderen, jongeren en hun ouders zullen in deze wijk gevraagd worden ‘kijkgroen’ in ‘speelnatuur’ te veranderen. Het uitgangspunt hierbij is dat een gezonde omgeving uitdaagt tot meer bewegen en op deze wijze een bijdrage levert aan het bevorderen van de gezondheid van de Zwolse jeugd. Lees hier meer.

Sociale Marketing
Fruitmoment in Utrecht
Na de succesvolle invoering van het fruitbeleid in de wijk Overvecht, wil de gemeente Utrecht dit nu ook in Noordwest implementeren. Het is heel belangrijk dat ouders en leerkrachten betrokken zijn bij het eten van fruit. Het blijkt best lastig om dit te bewerkstelligen. Om het fruitbeleid ook in Noordwest tot een succes te maken, heeft de gemeente samen met bureau Schuttelaar & Partners een sociale marketing- pilot ontwikkeld. Met deze pilot wil de gemeente het gevoel van betutteling wegnemen en het ‘10 uur fruitmoment’ leuk en gemakkelijk maken. Het woord ‘fruitbeleid’ zal niet meer gebruikt worden, voortaan zal de nadruk gelegd worden op het positieve.

Speel in op de behoeften van de doelgroep!
Op 31 oktober vond de basistraining sociale marketing voor de tweede lichting JOGG-gemeenten plaats. Wat is nu precies de gedachte achter sociale marketing? En hoe voer je dat uit in de praktijk? Aan de hand van een stappenplan en concrete voorbeelden van sociale marketing-pilots in Nederlandse gemeenten, werden de kersverse JOGG-projectleiders ‘verleid’ tot het gebruik van deze vernieuwende aanpak. Naast de basistraining gaf Dominiek Franken, marketing directeur van FrieslandCampina, een inspirerende presentatie over de marketingstrategie achter Campina Boerenland.

De deelnemers waren enthousiast: ‘Ik zie nu dat het belangrijk is je doelgroep te kennen, te weten wat hen bezighoudt en waar je ze kunt bereiken. We kunnen nog veel meer inspelen op behoeften van de doelgroep zoals gezelligheid of goed willen presteren. En we kunnen veel meer gebruik maken van beelden en emoties, net zoals Campina dat doet’.

Aquaman slaat toe!
Na de zomer is in Rotterdam de zoektocht gestart naar een ‘natuurlijk’ water drinkmoment voor kinderen op basisscholen. Het liefst eentje waarbij ook de ouders verantwoordelijkheid hebben. Rotterdam kwam al snel uit bij water drinken tijdens de gymles. Ook in de winter is dit een ‘natuurlijk’ moment om water te drinken na alle inspanning. Hoe kijken de vakleerkrachten hier tegen aan?
Lees hier verder.


Publiek-Private Samenwerking
Albert Heijn krijgt JOGG-coach in Utrecht
Albert Heijn biedt jonge medewerkers een bijzondere nieuwe taak aan; een taak als JOGG-coach. De JOGG-coach gaat in de winkel andere jongeren enthousiast maken voor gezonde voeding. Hoe de JOGG-coach dit gaat doen mag samen met andere collega’s worden bepaald. Uiteraard is er hulp van professionals. De JOGG-coach leert zo meer over gezonde voeding en leert nieuwe vaardigheden, zoals coachen en leidinggeven. Meer weten? Lees hier verder.

Werken aan een gezond Delflandplein in Amsterdam
Ook JOGG–Amsterdam timmert hard aan de weg. De GGD en DMO werken hierbij samen. Zaterdag 24 september is JOGG tijdens een buurtfeest aan de bewoners en winkeliers van de Delflandpleinbuurt gepresenteerd. Stadsdeelwethouder Jesse Bos gaf het startsein om te gaan werken aan het gezondste winkelplein van Amsterdam. Steeds meer organisaties, bedrijven en gemeentelijke onderdelen werken samen aan JOGG. Lees hier verder.
Convenant Gezond Gewicht
Deelconvenant werk: Symposium ‘Investeer in vitaliteit; kosten en baten’
Op 4 oktober vond het jaarlijks symposium van De Stichting van de Arbeid en het Convenant Gezond Gewicht plaats. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk werd inzicht gegeven in de drijfveren van bedrijven en organisaties om te investeren in vitaliteit. Er werd onder andere aandacht geschonken aan ploegendiensten, dag- en nachtritmes en de effecten daarvan op de gezondheid.
Lees hier het hele verslag.

Deelconvenant school
Hoe betrek je ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd bij gezonde voeding en bewegen?
Vanaf begin november 2011 is op de website van het Centrum Gezond Leven (CGL) de Toolkit Ouderbetrokkenheid en gezond gewicht beschikbaar. Deze toolkit helpt lokale gezondheid- en onderwijsprofessionals om ouders te betrekken bij de thema’s gezonde voeding en bewegen. De toolkit bevat ook twee tipsheets met informatie en tips om ouders te betrekken.

Deelconvenant consument en vrije tijd
FNLI, KHN en CBL organiseren dit najaar voor de leden de vervolgbijeenkomst ‘Een gezonde Portie Verleiding’. Deze bijeenkomst gaat over het verleiden tot de gezonde keuze in voedingsmiddelen. Hoe doe je dat? Hoe reageert de consument bij aanpassingen van het product, portiegrootte of het recept? En hoe communiceer je daarover richting de consument?

Nationale Balans Top 2012: Succes met PPS
Het kabinet ziet publiek-private samenwerking als kansrijke manier om de gezonde keuze aantrekkelijk en toegankelijk te maken. Tijdens de Nationale Balans Top 2012 zal de focus hier dan ook op liggen. U krijgt inspirerende voorbeelden uit de praktijk en kunt in gesprek met de top van het Nederlandse bedrijfsleven en publieke sector. De jaarlijkse Nationale Balans Top van het Convenant Gezond Gewicht zal plaatsvinden op maandag 30 januari 2012 vanaf 13.00 uur, Madurodam, Den Haag. Klik hier om meer te lezen en u aan te melden.

VIASANO congres
VIASANO is de Belgische variant van EPODE. Op 25 oktober vond het 3e jaarlijkse congres plaats. De vraag die centraal stond tijdens het congres was: ‘Hoe kunnen we gezondheid promoten bij kwetsbare doelgroepen? In de verschillende workshops is geconcludeerd dat het vooral belangrijk is om mensen met een lage sociaal economische status hun eigen autonomie te laten behouden en dat hen geen zaken opgelegd worden. De doelgroep opzoeken in de eigen wijk en acties organiseren op vertrouwd terrein werkt het beste. Precies waar JOGG voor staat.
Klik hier voor meer informatie.


Digitale mailing gerealiseerd door Schuttelaar & Partners Aanmelden / Afmelden voor berichten van JOGG