Hou 't Veilig draagt het stokje over
De campagne Hou ’t veilig werd in september 2011 gestart door acht sociale partners: de VVNH, de NBvT, CBM, HVI (EPV, HAS, Vereniging van Nederlandse borstelfabrikanten), FNV Meubel en Hout en CNV Vakmensen. Om het onveilig gebruik van machines een halt toe te roepen, sloegen zij de handen ineen. Inmiddels is er anderhalf jaar verstreken waarin Hou ’t veilig het thema machineveiligheid met enthousiasme en gevoel voor humor op de kaart heeft gezet.

Met de tipwedstrijd en de Houtheldverkiezingen werden werkgevers en medewerkers uitgedaagd zich van hun competitieve kant te laten zien. Daarnaast werden zij gestimuleerd tot veilig werken met de handige tips en tricks uit de tipwaaier, welke vers in het geheugen blijven dankzij de kalender voor 2013. Omdat de jeugd de toekomst heeft, werden er ook lesmaterialen voor het MBO en VMBO gemaakt. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan nieuwe ‘ambassadeurs’ binnen de houtbranche; werkgevers en werknemers met lef en overtuigingskracht!

Voor meer info over downloaden/ aanvragen campagnematerialen, ga naar website Hou ’t veilig.
Werknemers en werkgevers blij met resultaten Hou 't Veilig
‘Ook al moet het tegenwoordig allemaal snel en goedkoop, veiligheid mag daar nooit de dupe van worden’. Aan het woord is Richard Groothuis, directeur van Timmerfabriek Groothuis B.V. te Almelo. Hij kijkt samen met Janneke Waage, beleidsmedewerker bij FNV Meubel en Hout en één van de initiatiefnemers van Hou ‘t veilig, terug op de campagne. Janneke: ‘Veiligheid is nu voor lange tijd het gezamenlijke speerpunt van werkgevers en werknemers. Ik ben ontzettend blij met het gezamenlijke commitment dat is ontstaan’.

Huub Elferink mocht de titel Nationale Houtheld in ontvangst nemen. Huub werd als Houtheld genomineerd door zijn leidinggevende Richard Groothuis, directeur en eigenaar van Timmerfabriek Groothuis. Janneke: ‘Huub zegt “als je je gedachten er niet bij hebt, ga dan even een glaasje water drinken”. Dat is zó de essentie! Eigenlijk is Richard Groothuis ook een Houtheld, omdat hij zijn mensen de ruimte geeft om even te stoppen als ze niet meer geconcentreerd zijn’. Voor Richard is dat logisch: ‘Voor dat stukje veiligheid moet je altijd waken. Want als er iets gebeurt… dat wil je echt niet meemaken’.
Lees het complete artikel op de website.
Anderhalf jaar Hou ’t veilig: verleiding, contact, kennisdelen en minder ongelukken!
Via posters en sticker met daarop de foto van een jonge dame in de werkplaats en de tekst ‘Met jou zou ik wel eens een plankje willen zagen’, werd sinds september 2011 het belang van machineveiligheid naar de werkvloer gebracht. Destijds, was het aantal ongevallen dat in de houtbranche met machines gebeurt aanleiding voor zes sociale partners om te starten met de campagne.

John Broere, projectleider Inspectie SZW, is nog altijd opgetogen over de insteek die de sociale partners kozen voor het stimuleren van veilig werken. John Broere: ‘Qua toonzetting en materialen van de campagne krijg je een positief gevoel over veilig werken. Deze communicatie richting de branche sluit volgens de inspecteurs goed aan bij de belevingswereld van de werknemers. En zij kunnen het weten, want zij komen regelmatig bij de bedrijven over de vloer.’

Lees het complete artikel op de website.
Wat vond u van de campagne?
Campagne voeren over veilig werken is belangrijk en leuk. Maar nog veel belangrijker èn leuker, is het realiseren van veiligere werkplaatsen, het verbeteren van de omgang met houtbewerkingsmachines en daarmee: het verminderen van ongelukken!

Wij zijn daarom zeer benieuwd naar úw ervaringen met de campagne, en horen graag wat volgens u het resultaat is van anderhalf jaar Hou ’t veilig. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u ons van feedback kunt dienen door een korte enquête in te vullen. Het invullen van deze enquête duurt maximaal 5 minuten. Alvast dank voor uw betrokkenheid!

Ga direct naar de enquête om uw mening met ons te delen.
Arbocatalogus Timmer beschikbaar
In december 2012 werd de arbocatalogus voor de CAO Timmerindustrie gelanceerd. Deze bestaat uit een verzameling praktische oplossingen voor de belangrijkste arborisico’s in de sector: fysieke belasting, houtstof, lawaai, het werken met machines en een hoge werkdruk. Doel van de catalogus is het verbeteren van de veiligheid, het verminderen van werkverzuim en het vergroten van het werkplezier.

Kijk op arbocatalogustimmerindustrie.nl.
Vragen?
Heb je vragen over de campagne Hou ’t veilig? Stel ze dan aan een van de initiatiefnemers.


Gerealiseerd door Schuttelaar & Partners Afmelden voor berichten van Hou 't Veilig